پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2 May 2024
۰
يکشنبه ۸ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۱۷:۱۰

مهمترین عامل افزایش قیمت دلار چیست؟ / سه سنایور درباره قیمت دلار در 1400

فرقی نمی کند که شما یک فعال اقتصادی باشید یا یک خانم خانه دار؛مهم این است که تحولات قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر زندگی شما خواهد گذاشت و از این رو نگران هستید که بدانید امسال قیمت دلار چقدر می شود.
مهمترین عامل افزایش قیمت دلار چیست؟ / سه سنایور درباره قیمت دلار در 1400
به گزارش توليد ايرانی ؛ نتیجه رشد تصاعدی دلار را در دوسال گذشته بر قیمت کالاها و خدمات دیدیم که به تورم بالای ۴۵ درصدی تبدیل شد.
در سال جدید و به ویژه با توجه به انتخابات ریاست جمهوری، نگرانی ها و انتظارات از قیمت دلار بیش از پیش شده است و اینکه آیا اقتصاد ایران تحمل شوک ارزی دیگری را خواهد داشت؟ یا اینکه اگر تغییری در سیاست خارجی رخ دهد،چقدر باید انتظار کاهش قیمت دلار را داشت؟
در سال ۱۴۰۰ برای دلار سه سناریو پیش رو قرار دارد: نخست آنکه قیمت های کنونی حفظ شود؛ نتیجه این اتفاق حفظ وضع موجود است یعنی ادامه رکود و تورم. مشخص است که در این سناریو قرار نیست اتفاق مهمی در قیمت دلار بیافتد و حداکثر نوسان قابل پیش بینی، همین محدوده کنونی با اندکی نوسان است.
سناریو دوم افزایش قیمت است؛ بسیاری این اتفاق را محتمل می دانند. به طوری که سیگنال هایی که از طرف سیاست خارجی می رسد، نشان می دهد که تحریم ها امسال هم ادامه خواهد یافت و محدودیت در فروش نفت از یکسو و مشقت های صادرات از سوی دیگر، ورودی ارز به کشور را محدود خواهد کرد در نتیجه انتظار افزایش قیمت دلار محتمل است.
سناریو سوم،کاهش قیمت دلار است یعنی همان انتظاری که دولت براساس بودجه ۱۴۰۰ دارد و نتیجه آن کاهش قیمت دلار است. دولت در بودجه ۱۴۰۰ نرخ دلار را ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان پیش بینی کرده است.علاوه بر آن افزایش فروش نفت را هم پیش بینی کرده که به معنی ورودی بیشتر ارز به کشور است.
واقعیت این است که بدون در نظر گرفتن متغیرهای موثر بر قیمت دلار نمی توان پیش بینی دقیقی از قیمت داشت.این متغیرها شامل سیاست های پولی، تورم انتظاری، عوامل سیاسی ، سطح تولید و البته تحریم هاست.

یکی از مهمترین عوامل موثر بر قیمت دلار
یکی از مهمترین عوامل موثر بر قیمت دلار، سیاست های پولی است. اینکه بانک مرکزی به عنوان رکن تصمیم گیر سیاست های پولی چه برنامه ای را در سال جدید اجرایی کند،بی شک قیمت دلار را مستقیما مورد هدف قرار خواهد داد.
اگرجمع بندی بانک مرکزی افزایش نرخ بهره بانکی به منظور کاهش نرخ تورم باشد، دلار می تواند میل به کاهش قیمت داشته باشد چرا که بخشی از سفته بازی از بازار جمع می شود.اما این اتفاق زمانی خواهد افتاد که ورودی دلار به بازار با کاهش شدید مواجه نشود.
اما باید توجه داشت که نرخ ارز تنها از تغییرات بهره بانکی تاثیر نمی گیرد.افزایش حجم پول که عامل کاهش ارزش پول ملی است، به افزایش نرخ ارز دامن می زند.اتفاقی که در سالهای اخیر به دلیل افزایش پایه پولی و نقدینگی  رخ داد.
برآیندها نشان می دهد که با وجود رشد ۶۵ درصدی بودجه ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل و پیش بینی دوبرابری فروش نفت می توان انتظار حجم بزرگی از نقدینگی در اقتصاد ایران را داشت. نقدینگی ای که دیگر با ابزار سود بانکی هم قابل کنترل نیست.
کد مطلب: 26027
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *